- ευφορβία
- (euphorbia). Ονομασία φυτών τα οποία φτάνουν περίπου τα 1.000 είδη. Ευδοκιμούν στις εύκρατες και στις τροπικές περιοχές, και 43 από αυτά είναι αυτοφυή στην Ελλάδα σε θαμνότοπους, πετρώδεις περιοχές, αμμώδεις παραλίες και συχνά ως ενοχλητικά ζιζάνια καλλιεργειών. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί μια γενική περιγραφή του στελέχους, γιατί αυτό διαφέρει πολύ στα είδη των εύκρατων περιοχών, που είναι συνήθως ετήσιες ή πολυετείς πόες, και στα είδη των θερμών τροπικών περιοχών έχουν τη μορφή κηροπήγιου, συχνά χωρίς φύλλα, ακανθώδεις και σαρκώδεις (κακτόμορφοι) όπως η ε. η κηριόμορφη.
Τα άνθη είναι μόνοικα, με το αρσενικό και το θηλυκό χωριστά ή μαζί μέσα σε ειδική ανθοδόχη που ονομάζεται κυάθιο και δίνει την εντύπωση ερμαφρόδιτου άνθους. Στη βάση του κυαθίου βρίσκονται πέντε ομάδες έμμισχων αρρένων ανθών, καθένα από τα οποία αποτελείται από έναν στήμονα, και στην κορυφή το θηλυκό, αποτελούμενο μόνο από την έμμισχο ωοθήκη.
Τα ευρωπαϊκά είδη ε. δεν έχουν πρακτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η ε. η λαθορίδα, την oποία αναφέρει ο Διοσκουρίδης, χρησίμευε στο παρελθόν ως καθαρτικό. Είναι αυτοφυής σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αντίθετα, τα εξωτικά είδη δίνουν ρητίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πταρνιστικό· από μερικά είδη εξάγεται ένα είδος καουτσούκ. Τα πιο διαδεδομένα από τα ελληνικά είδη είναι η ε. η ακανθόθαμνη, αγκαθωτός πολυετής θάμνος με διχοτομικά διακλαδισμένο βλαστό, γνωστό ως κουκουλοαφάνα, και η ε. η πετιλίδα, η οποία φυτρώνει σε παραθαλάσσιες αμμώδεις περιοχές. Άλλα είδη είναι η ε. το ηλιοσκόπιο, η οποία φυτρώνει σε καλλιεργημένα χωράφια, γνωστή ως γαλατσίδα, και η ε. ηδενδροειδής, η οποία φυτρώνει σε βραχώδη και ακαλλιέργητα εδάφη, γνωστή ως φλόμος. Από τα άλλα είδη αναφέρουμε την ε. τηνκυπαρισσοειδή, δηλητηριώδες είδος, η οποία φυτρώνει σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας.
Το είδος ευφορβία η κυπαρισσοειδής είναι δηλητηριώδες και φυτρώνει σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας.
Τα διάφορα είδη ευφορβίας διαφέρουν στη μορφή. Στη φωτογραφία, το είδος ευφορβία η λαθυρίδα, τα φύλλα του οποίου έχουν καρδιόμορφη βάση.
Ορισμένα είδη ευφορβίας είναι κακτόμορφα.
* * *εὐφορβία, ἡ (Α) [εύφορβος]καλή, άφθονη τροφή ζώων («σφαδάζεις πῶλος ὥς εὐφορβίᾳ γαστήρ τε γάρ σου καὶ γνάθος πλήρης», Σοφ.).
Dictionary of Greek. 2013.